Ακολουθήστε μας

Κωστής Αναγνωστόπουλος:"Το όνομα του συλλόγου μας «Ποιότητα Ζωής» δεν είναι τυχαίο"

Το alsosnews.gr στο πλαίσιο της θεματολογίας του για κοινωνικές δράσεις, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Ν.Σμύρνης «Ποιότητα Ζωής» Κωστή Αναγνωστόπουλο και τον ευχαριστεί για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Κε Αναγνωστόπουλε, πότε και με τι σκοπό ιδρύθηκε ο σύλλογός σας;

Ο σύλλογος Νέας Σμύρνης «Ποιότητα Ζωής» ιδρύθηκε στις αρχές του 2015, με σκοπό να αποτελέσει ένα σύγχρονο κοινωνικό φορέα, που με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του, θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους του κατοίκους της Νέας Σμύρνης να εκφραστούν δημιουργικά σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης. Σκοπός μας είναι, να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης, φτιάχνοντας ένα ανθρώπινο δίκτυο, έτοιμο να αξιοποιήσει τη δυναμική της ίδιας της πόλης σε όλους τους τομείς. Η Νέα Σμύρνη δεν είναι για μας, απλά μια πόλη, μια λέξη. Είναι ένα όνομα γεμάτο περιεχόμενο, θετικά φορτισμένο με τις παιδικές μας αναμνήσεις, τους φίλους και την ιστορία μας. Αλλά είναι και ένα όνομα με σαφή προορισμό τις ανοικτές και σύγχρονες κοινωνίες του μέλλοντος, με βάση την πανάκριβη ιστορική και κοινωνική παρακαταθήκη προκοπής που μετέφεραν οι πρώτοι πρόσφυγες όταν έφτασαν εδώ.

Ποιοι ήταν οι εμπνευστές της ιδέας δημιουργίας του συλλόγου σας;

Μετά τις εκλογές του Μάη του ’14, μια ομάδα ατόμων που συμμετείχαμε στο συνδυασμό του πρώην δημάρχου Γ. Κουτελάκη «Νέα Σμύρνη-Ποιότητα Ζωής» και μετεξελίχθηκε σε μια δυνατή παρέα, ψάχναμε ένα τρόπο έκφρασης και προσφοράς μέσα στην πόλη, που να υπερβαίνει πολιτικούς και δημοτικούς σχηματισμούς και να μην περιορίζεται σε πολιτιστική δράση, αλλά να ακουμπήσει στη καρδιά που τροφοδοτεί με ζωντάνια τις αρτηρίες της κοινωνίας μας, τους πολίτες. Όταν άρχιζε η ιδέα να σχηματίζεται, εντοπίσαμε ένα τεράστιο κενό. Ενώ στην πόλη μας δραστηριοποιούνται πετυχημένα πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με τοπικοκεντρικό χαρακτήρα και με το σημείο αναφοράς τους εκτός πόλης (π.χ. Κρήτες, Ίμβριοι, Ηπειρώτες) δεν υπήρχε ένας σύλλογος για την ίδια μας την πόλη με άμεση αναφορά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, το δικό της και το δικό μας.   

Ποια είναι σήμερα τα μέλη που απαρτίζουν το Δ.Σ.;

Το ΔΣ είναι 13μελές. Ήταν τόσοι πολλοί όσοι ήθελαν να εμπλακούν πολύ ενεργά από την αρχή αυτής της προσπάθειας, που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με ένα 13μελές σχήμα που θα μειωθεί σταδιακά στα 9 μέλη. Ο καθένας έχει έναν τομέα της αρεσκείας του και μέσα από τις προτάσεις που έρχονται στο ΔΣ,προσπαθούμε να αξιολογήσουμε αυτές που είναι άμεσα υλοποιήσιμες και αφορούν εκτός από εμάς και την κοινωνία της πόλης.

Πόσα είναι σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη;

Τα εγγεγραμμένα μέλη μας αυτή τη στιγμή κοντεύουν τα 200. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν από την αρχή αρκετά εμψυχωτική. Στόχος μας είναι, να ακουμπήσουμε πάνω σε όλα τα φάσματα της κοινωνίας και να προσεγγίσουμε ανθρώπους που μέσα από μια δημιουργική ζύμωση απόψεων και ιδεών, να προκύψει κάτι πραγματικά ζωντανό και δραστήριο μέσα στην πόλη.

Ποιες δράσεις χαρακτηρίζουν το σύλλογό σας;

Ήδη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, έχουμε δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς. Το έργο μας είναι από επικουρικό (ενίσχυση κοινωνικού παντοπωλείου, συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες αλλά και για οικογένειες της πόλης), σε συνεργασία με άλλους φορείς (συνδιοργάνωση αγοράς χωρίς μεσάζοντες, πλατείας Σταδίου, κάθε 2η Κυριακή του μήνα με παράλληλες παιδικές εκδηλώσεις) μέχρι και πρωτογενές. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε να διοργανώσουμε το «1ο Φεστιβάλ Άλσους» ένα 3ήμερο, δωρεάν για το κοινό, μουσικό φεστιβάλ που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός κάθε χρόνο. Αλλά και μια σπουδαία διεπιστημονική ημερίδα-που μπήκε ως event στο καλεντάρι της παγκόσμιας εταιρείας Διαβήτη-με θέμα την πρόληψη του διαβήτη στον «Γαλαξία», με ομιλίες αλλά και δωρεάν μετρήσεις για όλους τους πολίτες.

Yπάρxει συνεργασία & υποστήριξη από τον οικείο δήμο Νέας Σμύρνης;

Για μας η συνεργασία με τους θεσμούς(Δήμος, Περιφέρεια) είναι θέμα δομικό και ουσίας. Εμείς τους χρειαζόμαστε, όχι μόνο σε επίπεδο βοήθειας, αλλά για να περάσουμε το μήνυμα ότι φορείς, θεσμοί και πολίτες αποτελούν το ενιαίο σώμα που ονομάζουμε κοινωνία. Εμείς δε θέλουμε απλά τη στήριξη του Δήμου, εμείς θέλουμε η παρουσία μας να ενισχύει τους θεσμούς, ώστε να ισχυροποιήσουμε την κοινωνία της πόλης μας από κοινού, δημοκρατικά και ανθρώπινα, μέσω της συμμετοχής των πολιτών στις δράσεις μας. Κι η μέχρι στιγμής συνεργασία μας πάει πολύ καλά.

Με αφορμή την πρόσκληση του δήμου Ν. Σμύρνης προς κάθε πολίτη, για υποβολή προτάσεων  & ιδεών προς διαβούλευση τι θα προτείνατε για την καθημερινή ποιότητα ζωής μας στους κρίσιμους τομείς: Κοινωνικών δομών & Αστικών Υποδομών (πχ βελτίωσης προσβασιμότητας πεζών & ΑΜΕΑ, κυκλοφορίας & στάθμευσης, χώρων πρασίνου);

Το όνομα του συλλόγου μας «Ποιότητα Ζωής» δεν είναι τυχαίο. Είναι ένα σύνθημα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας μέσα στην πόλη. Η ελεύθερη κι απρόσκοπτη διέλευση και πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων μέσα στον ιστό της πόλης μας, δεν είναι απλά προτεραιότητα, είναι ο βασικός δείκτης της ποιότητας του πολιτισμού μας. Ειδικά σ’ αυτόν το τομέα έχουμε συντάξει με εξειδικεύμενους επιστήμονες-μέλη μας- ένα ολιστικό σχέδιο προτάσεων, παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών σε σχέση με την προσβασιμότητα. Αυτοκίνητα και μηχανάκια πάνω σε ράμπες και πεζοδρόμια, πληγώνουν την πόλη μας και την καθιστούν ανάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Που και ποιες ώρες μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος ενδιαφερόμενος με το σύλλογο; 

Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση, τα γραφεία μας να φιλοξενούνται πάνω στην κεντρική πλατεία, στην οδό 25ης Μάρτη 19, σε ένα πολύ όμορφο διαμέρισμα στο 2ο όροφο, που μας παραχωρήθηκε πολύ ευγενικά από τον κο Τάκη Τσακίρη.Φιλοδοξούμε ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Το τηλέφωνο του συλλόγου μας είναι 2130406077.

Η ηλ. διεύθυνση επικοινωνίας είναι This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 Ο σύλλογος μας έχει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα στη διεύθυνση: www.facebook.com/SyllogosNSPZ. Εκεί μπορούν να ενημερωθούν όλοι για τις δράσεις μας και να απαντήσουμε άμεσα στα μηνύματά τους, αλλά και να λάβουν μέρος και στις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις που κατά καιρούς κάνουμε.

Επίσης δράττομαι της ευκαιρίας μέσω του φιλόξενου portal σας, να προσκαλέσω και σας αλλά και όλους τους Νεοσμυρνιούς στην κοπή της πίτας μας που θα γίνει το επόμενο Σάββατο 30 Γενάρη, στις 7:30 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην κεντρική πλατεία Ν. Σμύρνης, 2ας Μαΐου 8, στον 3ο όροφο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την πολύ ωραία πρωτοβουλία που πήρατε και δημιουργήσατε το alsosnews.gr.

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω