Ακολουθήστε μας

Η συμμετοχή μου στον «34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο» Αθήνας την 13.11.16

Μέχρι πριν λίγες μέρες, το φετινό event του μαραθωνίου Αθήνας(13.11.16) με άφηνε αδιάφορο για συμμετοχή, λόγω της πλήρους αποχής μου από τις μεγάλες προπονητικές αποστάσεις διαρκείας 2-3 ωρών,(LongRun) που απαιτούνται για τερματισμό μαραθωνίου.

Η απόφαση μου να συμμετάσχω λήφθηκε 10 μέρες πριν τον μαραθώνιο, θεωρώντας μεγάλη πρόκληση τη σιγουριά ορισμένων φίλων μου, ότι αν συμμετάσχω θα τερματίσω έστω και με ημιτελή προπόνηση.

Έτσι και δεδομένου ότι ήθελα να ξαναζήσω το κλίμα της ημέρας, βρήκα νούμερο από φίλο δρομέα και αποφάσισα να σταθώ στην εκκίνηση. Λόγω του υψηλού ρίσκου τερματισμού, βασικός μου στόχος ήταν να κάνω ημιμαραθώνιο(21,1χλμ) υπολογίζωντας την αναμενόμενη κόπωση και με πρόθεση να εγκαταλείψω τον αγώνα, αν χρειαστεί, σε αντίθεση με τους προηγούμενους μαραθωνίους.

Για τους φίλους που δεν γνωρίζουν το πρωινό πρόγραμμα κάποιου που θέλει να βρεθεί στην αφετηρία, θα αναφέρω ότι το ξύπνημα ήταν στις 04:30,για αναχώρηση από Συγγρού-Φιξ με λεωφορείο της διοργάνωσης στις 06:00, άφιξη στο γήπεδο Μαραθώνα στις 07:00 και αναμονή μέχρι την ώρα εκκίνησης μου στις 09:24.

Με βάση την προσωπική εμπειρία από προηγούμενους μαραθωνίους, επέλεξα χαμηλό ρυθμό τρεξίματος με σκοπό να τον διατηρήσω αμείωτο μέχρι τα 21,1χλμ.Αντιλαμβανόμενος ότι έφτασα ακούραστος, θέλησα να συνεχίσω λίγο ακόμη με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι να ακούσω το σώμα να διαμαρτύρεται. Τελικά κατάφερα να μπω στο Παναθηναϊκό Στάδιο...

Συμπέρασμα:

O μαραθώνιος είναι σίγουρα απαιτητικό σε προπονήσεις άθλημα, αλλά σίγουρα είναι και τεχνικό, καθώς η διαχείριση του ρυθμού τρεξίματος-λαμβάνοντας υπόψη και τις προπονητικές ελλείψεις- συνδυασμένη με εμπειρία και ψυχικά αποθέματα, είναι ικανότητες που μπορούν να δώσουν σε ένα δρομέα τη χαρά του τερματισμού, θέτοντας στο περιθώριο τη χρονική επίδοση.

Συγχαρητήρια και σε κάθε φίλο δρομέα που τερμάτισε!!!

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω