Ακολουθήστε μας


takisΤάκης Παπουτσάς:«H μέρα έχει (72) 20λεπτα, αφιέρωσε (1) για να τρέξεις»

 

Για τους φίλους αθλούμενους το alsosnews,gr δημοσιεύει μια συνέντευξη του Συριανού δρομέα Τάκη Παπουτσά και τον ευχαριστεί για την παραχώρηση αυτής. 

 

 

 

Τάκη, από πού κατάγεσαι και με τι ασχολείσαι στην καθημερινότητά σου;

Κατάγομαι από την Ερμούπολη της Σύρου. Εργάζομαι ως ιδιωτικός υπάλληλος και παράλληλα έχω και μία μικρή κάβα. Φυσικά εκτός από την εργασία μου, φροντίζω να αθλούμαι με τρέξιμο, ασχολούμαι με το σύλλογο δρομέων Σύρου, βλέπω πολύ ξένο ποδόσφαιρο και φυσικά αγώνες δρόμου και γενικά στίβου.

Είχες κάποια σχέση με αθλητισμό στο παρελθόν;

Έπαιζα ποδόσφαιρο μέχρι πριν 10 χρόνια ερασιτεχνικά και πλέον σαν παλαίμαχος. Παράλληλα έτρεχα με φίλους ,σε ρεματιές και δρόμους κάθε Κυριακή. Πλέον τα τελευταία 5 χρονιά ασχολούμαι πιο εντατικά.

Ποιος λόγος σε ώθησε σε πιο εντατικό αθλητικό τρόπο ζωής;

Ήθελα να συνεχίσω να έχω καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κάνοντας jogging αισθάνομαι ότι αποσυμπιέζομαι ψυχολογικά. Επιπλέον και η συναναστροφή με τα παιδιά που ιδρύσαμε πρόσφατα τον σύλλογο, παρότρυναν ο ένας τον άλλον.

Υπήρχε κάποιος άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε επηρέασε θετικά στην επιλογή σου αυτή; Θυμάσαι κάποια χαρακτηριστική του φράση; 
Ναι. Θυμάμαι μία φράση του φίλου μου Γ.Ζάγκουλη: «H μέρα έχει (72) 20λεπτα, αφιέρωσε (1) για να τρέξεις»

Συμμετέχεις σε λαϊκούς αγώνες δρόμου. Ποιο ήταν ο αγώνας που πήρες το 1ο αναμνηστικό μετάλλιο; Περιέγραψε μας κάτι που θυμάσαι από εκείνη τη μέρα.
Συμμετέχω σε λαϊκούς αγώνες δρόμου όσο μου το επιτρέπει ο χρόνος ,το οικονομικό ,όσο και η απόσταση, μιας και εμείς που ζούμε σε νησί έχουμε πολλές δυσκολίες. Ο 1ος αγώνας που συμμετείχα ήταν στα 20χλμ στον Αγ. Κοσμά, τον Μάρτιο του 2012 και θυμάμαι ότι δεν κατάλαβα ποτέ πέρασαν τα 20χλμ, από την χαρά και τον ενθουσιασμό της 1ης μου συμμετοχής.

Όλοι οι δρομείς δεν γοητεύονται από όλες τις αποστάσεις. Ποιες αποστάσεις πιστεύεις ότι ταιριάζουν σε σένα; Από ποιον αγώνα δρόμου έχεις μέχρι στιγμής τις καλύτερες αναμνήσεις;
Μου ταιριάζουν οι αποστάσεις πάνω από 20 χλμ, άλλα αυτό που με συναρπάζει, είναι ο μαραθώνιος και ιδιαίτερα η κλασσική διαδρομή. Τα συναισθήματα που ξεχειλίζουν, περηφάνια και τιμή που συμμετέχεις στην αυθεντική διαδρομή, που ταυτόχρονα είναι και η δυσκολότερη. Είμαι για 42 χλμ με την τρίχα κάγκελο, απίστευτη η εμπειρία της εισόδου και του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο. Χαρακτηριστική στιγμή ... τα 4χλμ πολυλογίας του φίλου μου και συναθλητή του Γιώργου Χατζαντώνη που δεν έβαλε γλώσσα μέχρι τον τερματισμό.

Έχεις κάποιον αθλούμενο ως δρομικό πρότυπο; Ποιος ο λόγος που τον θαυμάζεις;

Ναι.Στη δεκαετία του ‘80 μέσα από πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες, χάζευα και θαύμαζα τους μαραθωνοδρόμους της εποχής όπως ο Κούσης, ο Παπαχρήστος, ο Ανδριόπουλος, γιατί αυτές οι αποστάσεις ήταν εξωπραγματικές για μένα ,αφού στο γυμνάσιο τα περισσότερα χιλιόμετρα που έτρεχα ήταν 3, σε ανώμαλο δρόμο.

Κάθε άθλημα έχει οφέλη αλλά και τραυματισμούς. Ποιο το σημαντικότερο όφελος για σένα; Είχες ποτέ κάποια στιγμή τραυματισμού;

Το σημαντικότερο όφελός είναι η ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και η καλή φυσική κατάσταση. Τώρα αν εξαιρέσουμε το σφίξιμο στους τετρακέφαλους τα τελευταία 10χλμ στον μαραθώνιο, πέρυσι τον Νοέμβριο δόξα το Θεό όλα καλά.

Τι θα λεγες σε κάποιο φίλο σου προκειμένου να τον παροτρύνεις να γίνει αθλούμενος δρομέας;

Θα του λεγα ότι, μέσα από το τρέξιμο τα δώρα που μπορείς να αποκομίσεις είναι πολλά όπως καλή φυσική κατάσταση, γερά οστά, καλό ανοσοποιητικό, έλεγχος βάρους Γενικά είναι μία άσκηση ηρεμίας.

Ανήκεις στον Α.Π.Σ. Δρομείς Σύρου. Για ποιο λόγο θα παρότρυνες κάποιον να ενταχθεί στο δρομικό club;

Θα του έλεγα να έρθει στον σύλλογο για να ζήσει την αθλητική παιδεία, την άμιλλα, τον εθελοντισμό,, την αγάπη για το περιβάλλον και την φύση μακριά από οπαδιλίκια.

Πως βλέπεις την εξέλιξη του jogging-running στην Ελλάδα;

Υπάρχει τρομακτική έκρηξη.Πολλοί το συνδυάζουν με την κρίση. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ο Έλληνας έχει κάνει στροφή σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Εξάλλου είμαστε η 4η πιο αναπτυσσόμενη χώρα παγκοσμίως, στο δρομικό κίνημα και σε λαϊκούς αγώνες δρόμου.

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω