Ακολουθήστε μας

Χρήστος Μπαλωμένος: «Άκου το σώμα σου...!!!»

Για τους φίλους αθλούμενους, το alsosnews.gr δημοσιεύει μια συνέντευξη του δρομέα Χρήστου Μπαλωμένου και τον ευχαριστεί για την ανταπόκρισή του στις ερωτήσεις.

 

Χρήστο από που κατάγεσαι;

Κατάγομαι  από ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό της ορεινής Τριχωνίδας το Μαλευρό, που βρίσκεται στους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους.

Με τι ασχολείσαι στην καθημερινότητά σου;

Η καθημερινότητά μου είναι εμπλουτισμένη εκτός από την επαγγελματική μου απασχόληση στο Δημόσιο τομέα με αρκετά άλλα ενδιαφέροντα.Καθημερινή άθληση στο Άλσος Ν.Σμύρνης αλλά και σε άλλους υπαίθριους χώρους.Επιπλέον διατηρώ στενή σχέση με τη μουσική καθώς ασχολούμαι με κιθάρα,κατασκευή-επισκευή μουσικών οργάνων και βεβαίως μουσικά ακούσματα.Επίσης εκμεταλλεύομαι την παραμικρή ευκαιρία για ταξίδια με μηχανή ή αυτοκίνητο.

Τι σχέση είχες με τον αθλητισμό στο παρελθόν;

Μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο, όπως επίσης έτρεχα στους ορεινούς επαρχιακούς χωματόδρομους  συχνά, χωρίς να γνωρίζω ότι πολύ αργότερα θα είχα την σημερινή μου εξέλιξη.

Από ποια ηλικία ασχολείσαι συστηματικά με την άθληση και με ποια αφορμή ξεκίνησες;

Τα τελευταία 3μισι χρόνια ασχολούμαι εντατικά, ενώ πριν 4 περίπου χρόνια, άρχισα να περπατάω για λόγους υγείας. Η αφορμή για την ενασχοληση μου με το περπάτημα, βρέθηκε όταν το κόψιμο του τσιγάρου, είχε ως αποτέλεσμα να πάρω παραπανίσια κιλά που μου δημιουργούσαν διάφορα προβλήματα.

Υπήρχε κάποιος άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε επηρέασε θετικά στην επιλογή σου αυτή; Θυμάσαι κάποια χαρακτηριστική του φράση;

Ο πρώτος που με παροτρύνε να αρχίσω να περπατώ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μου ήταν ο φίλος μου Χρηστος Ανδρώνης.Ύστερα βέβαια, στην εξέλιξη μου και στην εισαγωγή στην κοινότητα των δρομέων, θεωρώ καθοριστική την προσωπική μας γνωριμία. Στην 1η μεταξύ μας συζήτηση, ειλικρινά ένιωθα πως είχα απέναντί μου όχι μόνο ένα πολύπειρο δρομέα που μου αναφέρει τα οφέλη του jogging, αλλά και έναν άνθρωπο που ήξερε να μεταδίδει ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση στους αθλούμενους φίλους του. Όταν έπεσε στα χέρια μου και το βιβλίο του ΣΑΦΑΝΣ που είχε εκδοθεί επί της προεδρίας σου, με τίτλο «Ανασκόπηση 2010» ένιωσα επιπλέον και την ανάγκη ένταξης στο σύλλογο του άλσους. Φυσικά θα θυμάμαι πάντα τη χαρακτηριστική σου φράση «Πρώτα Άκου το σώμα σου και άσε τα προγράμματα...για τους άλλους».  

Όλοι οι δρομείς δεν γοητεύονται από όλες τις αποστάσεις. Ποιες αποστάσεις πιστεύεις ότι ταιριάζουν σε σένα;

Ο Μαραθώνιος και ειδικά η διαδρομή του κλασικού μαραθωνίου Αθηνών, είναι η κορυφαία πρόκληση όπως βέβαια  και η πιο δύσκολη διαδρομή, λόγω μορφολογίας του εδάφους και υψομετρικού. Αν και ξέρω ότι μου πάνε οι μικρές αποστάσεις 5 & 10χλμ, εγώ επιμένω να θέλω να τρέχω σε μαραθώνιους γιατί είναι κάτι το μοναδικό, είναι  εμπειρία ζωής, όσες φορές κι αν έχεις τρέξει Μαραθώνιο πάντα είναι ένα διαφορετικό ταξίδι.

Ποιος ήταν ο αγώνας που πήρες το 1ο αναμνηστικό μετάλλιο; Περιέγραψε μας κάτι που θυμάσαι από εκείνη τη μέρα.

Ο αγώνας που πήρα το 1ο μου μετάλλιο ασφαλώς και δεν ξεχνιέται. «3o Day Run» Γύρος Δάφνης, 24-6-2012! Θυμάμαι τότε, είχα ξεκινήσει το τρέξιμο μόλις πριν 24 μέρες, με τον φίλο μου τον….Νεοκλή. Αφού σκέφτηκα ότι δε θα πεθάνω αν τρέξω σε αγώνα 10 χλμ, δοκίμασα την 1η μου συμμετοχή. Απορώ όμως ακόμη, πως βγήκα ζωντανός απ εκείνο τον αγώνα των 35 βαθμών Κελσίου, τερματίζοντας στον αστρονομικό χρόνο…της «1 ώρας και 15 λεπτών» ! Ξεκίνησα τρομοκρατημένος και γεμάτος απορία, για το τι θα επακολουθούσε, οι ανηφόρες ήταν ατελείωτες και ευτυχώς στη διαδρομή, βρήκα και ένα άλλον αρχάριο δρομέα, που είχε ξανατρέξει σε άλλους 5 αγώνες και πήγαμε μαζί ένα μεγάλο κομμάτι του αγώνα. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα, ενώ ήμουν ανάμεσα στους τελευταίους δρομείς και χωρίς νερό, γιατί είχαν τελειώσει στους σταθμούς ανεφοδιασμού, σε θυμάμαι να γυρίζεις πίσω μαζί με ένα μπουκάλι νερό να με παροτρύνει να τερματίσω . Εκείνος ο τερματισμός με έχει σημαδέψει, πιαστήκαμε χέρι χέρι 4 δρομείς και περάσαμε ταυτόχρονα τη γραμμή του τερματισμού !!

Από ποιον αγώνα δρόμου έχεις μέχρι στιγμής τις καλύτερες αναμνήσεις; Περιέγραψε μας κάτι χαρακτηριστικό.

Ο πρώτος μου μαραθώνιος ήταν αυτός που μου άλλαξε την ζωή…Ότι και να πω είναι λίγο ..Είχα την τύχη να τερματίσω με δυο άλλους φίλους ταυτόχρονα, μαζί με τη σημαία την ομάδας μου, το ΣΑΦΑΝΣ. Οι αισθήσεις παγώνουν,ο χρόνος το ίδιο.Πετάς,βλέπεις,αλλά δεν ακούς ...Νιώθεις μόνο και οραματίζεσαι Αρχαία Ελλάδα...Είσαι πραγματικά σε άλλη διάσταση. Βέβαια και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών του 2015, υπήρξε για μένα πολύ σημαντικός,  για προσωπικούς λόγους και είμαι πολύ χαρούμενος που τερμάτισα έστω και τραυματίας από το 17ο χιλιόμετρο.

Έχεις κάποιον αθλούμενο ως δρομικό πρότυπο; Ποιος ο λόγος που τον θαυμάζεις;

Ο αείμνηστος Μιχάλης Κoύσης, ο Αγρινιώτης δρομέας που θαύμαζα μικρός, για το πάθος του και ίσως ήταν αυτός που υποσυνείδητα με τράβηξε στους δρόμους αντοχής.

Κάθε άθλημα έχει οφέλη αλλά και τραυματισμούς. Ποιο το σημαντικότερο όφελος για σένα; Είχες ποτέ κάποια στιγμή τραυματισμού;

Το μεγαλύτερο όφελος είναι η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικης μου λειτουργίας και γενικά η καλή φυσική, όπως  και ψυχολογική μου κατάσταση. Τραυματισμό είχα στον φετινό κλασικό μαραθώνιο, στον αχίλλειο τένοντα και είμαι ευτυχής που έφτασα στον τερματισμό.

Τι θα λεγες σε κάποιο φίλο σου προκειμένου να τον παροτρύνεις να γίνει αθλούμενος δρομέας;

Θα του έλεγα ότι θα αλλάξει όλη του η ζωή, θα γνωρίσει  υπέροχους ανθρώπους και βεβαίως δεν θα το μετανιώσει ΠΟΤΕ.

Ανέφερες παραπάνω ότι ανήκεις στο δρομικό club του άλσους Νέας Σμύρνης ΣΑΦΑΝΣ. Για ποιο λόγο θα παρότρυνες κάποιον να ενταχθεί στο δικό σου club;                                                    

Θα του έλεγα: «’Eλα στην παρέα του άλσους, γιατί υπάρχει ομαδικό πνεύμα και πολύ καλό κλίμα! Διασκεδάζουμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά, πηγαίνουμε μαζί για προπονήσεις, ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό».

Πως βλέπεις την εξέλιξη του jogging-running στην Ελλάδα;

Υπάρχει τελευταία μεγάλη άνοδος και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή στους διάφορους αγώνες. Η οικονομική κρίση και η ανάγκη για διαφυγή από τα καθημερινά προβλήματα, οδηγεί τους συμπολίτες μας στο jogging, πιστεύω ότι είναι το μόνο θετικό σ’ αυτή την συγκύρια.

 

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω