Ακολουθήστε μας

Το alsosnews.gr επικοινώνησε με τo φίλo αθλούμενο Χαράλαμπο Θωμάκο και τον ευχαριστεί για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Χαράλαμπε, από πού κατάγεσαι και πότε γεννήθηκες; 

Η καταγωγή μου είναι από το Γύθειο Λακωνίας και γεννήθηκα το 1974.  

Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά; 

Εργάζομαι επί 16 χρόνια στον Τραπεζικό κλάδο.  

Τι σχέση είχες με τον αθλητισμό πριν ασχοληθείς με το running; 

 Για 15 περίπου χρόνια, ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, παίζοντας κυρίως σε πρωταθλήματα ανεξάρτητων ομάδων. Παράλληλα γυμναζόμουν κυρίως σε γυμναστήρια.  

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να εντάξεις το jogging στον καθημερινό τρόπο ζωής σου; 

Ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο εντατικά με το τρέξιμο το 2006 και αυτό, γιατί δεν μπορούσα λόγω χρόνου να πηγαίνω σε κάποιο γυμναστήριο.Αφού σταμάτησα το ποδόσφαιρο ήθελα να βρω κάτι για να κρατηθώ σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά ήταν και ένας τρόπος για να ξεφεύγω λίγο από την πίεση της καθημερινότητας. 

Υπήρχε κάποιος άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε επηρέασε θετικά στην επιλογή σου αυτή; Θυμάσαι κάποια χαρακτηριστική του φράση;

Στα πρώτα «βήματα» μου, με βοήθησε ο φίλος και συναθλητής μου εδώ και χρόνια, ο Μάκης Ποντζής. Ήταν αυτός που μου πρότεινε να τρέξω στο μαραθώνιο της Αθήνας λέγοντας μου ότι: «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο εφόσον το θες πραγματικά». Σήμερα συμμετέχω σε αγώνες δρόμου από 10χλμ μέχρι μαραθώνιο, αλλά όχι πολύ συχνά.  

Ποιος ήταν ο αγώνας που πήρες το 1ο αναμνηστικό μετάλλιο και ποιος με τις καλύτερες αναμνήσεις; 

Ο 1ος μου αγώνας ήταν το 2012, στο γύρο της Νέας Σμύρνης (7800 μέτρα) όπου και τον τερμάτισα σε 35’. Ήταν μια ημέρα με πολύ ζέστη, αλλά θυμάμαι τη χαρά που ένιωσα τερματίζοντας αυτόν το αγώνα. Ήταν σαν να είχα τερματίσει μαραθώνιο. Τις καλύτερες αναμνήσεις διατηρώ από τον 1ο μου τερματισμό σε μαραθώνιο, όπου παρά την κούραση μου, βλέποντας τις κόρες και τη γυναίκα μου να με περιμένουν στο Καλλιμάρμαρο και να με παροτρύνουν στον τερματισμό μου, η συγκίνηση που αισθάνθηκα ήταν πολύ μεγάλη.  

Πως νιώθεις μετά από ένα τρέξιμο 10-12χλμ; 

Το βασικότερο όφελος είναι ότι κάθε φορά που τελειώνω την κάθε μου προπόνηση νιώθω «ξεκούραστος» πνευματικά και ψυχολογικά. 

Τι θα λεγες σε κάποιο φίλο σου προκειμένου να τον παροτρύνεις να γίνει αθλούμενος δρομέας; 

Σε καθένα από τους φίλους μου που ξεκινούν τώρα να τρέχουν, τους προτρέπω να το βλέπουν σαν διασκέδαση και όχι σαν αυτοσκοπό και να το κάνουν κυρίως για την υγεία τους. 

Ανήκεις σε κάποιο δρομικό club;

Ανήκω στον Σ.Α.Φ.Α.Ν.Σ. 

Για ποιο λόγο θα παρότρυνες κάποιον να ενταχθεί στο δικό σου club; 

Ο σύλλογος μας είναι μια μεγάλη παρέα μέσα από την οποία μπορείς να ευχαριστηθείς το τρέξιμο. Οι πιο παλιοί είναι πάντα εκεί, για να συμβουλεύσουν τους νέους αλλά και για να τους συμπαρασταθούν σε μια δύσκολη δρομική στιγμή. H επαφή με κάθε αθλούμενο – είτε ερασιτέχνης είναι αυτός είτε επαγγελματίας – έχει να σου προσφέρει και να σου μεταδώσει κάτι διαφορετικό, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει στην προσπάθεια σου. 

Πως βλέπεις την εξέλιξη του jogging-running στην Ελλάδα; 

Το joggingrunning έχει μια ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Δε θεωρώ ότι είναι μια μόδα της εποχής, αλλά μια ανάγκη του κόσμου για καλύτερη υγεία και για εύρεση διεξόδου στα προβλήματα που μπορεί να έχει ο καθένας. 

Με ποια άλλα ενδιαφέροντα αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Τον λίγο χρόνο που έχω, προτιμώ να τον αφιερώνω στις κόρες μου, σε παιχνίδια και βόλτες.

 

Για το alsosnews.gr

 Νεοκλής Τσούνης.

Βρισκεστε εδω