Ακολουθήστε μας

Το alsosnews.gr στο πλαίσιο των αθλητικών αφιερωμάτων του, επικοινώνησε με τo φίλo αθλούμενο Ευθύμιο Πολύδωρο και τον ευχαριστεί για την παραχώρηση της συνέντευξης.

 

 

Θύμιο, από πού κατάγεσαι και πότε γεννήθηκες;

Έχω γεννηθεί το 1966 στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, όπου και κατοικώ έως σήμερα.

Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;

Είμαι γεωλόγος –απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών- και έχω εργαστεί ως υπεύθυνος στην κατασκευή  μεγάλων και πολύπλοκων ή μικρότερων τεχνικών έργων όπως του  Μετρό της Αθήνας, της Αττικής οδού, της Εγνατίας οδού, στην κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Ήπειρο, στην θεμελίωση της νέας μονάδας των διυλιστηρίων της MOTOROIL,  στην κατασκευή με μετροπόντικα  μικροσηράγγων στην Ρουμανία κ.α.

Πως προέκυψε η αθλητική σου ενασχόληση;

Η πρώτη επαφή μου με το τρέξιμο ήταν το 1985, όταν βλέποντας μια ανακοίνωση για τον Γύρο της Αθήνας, δηλώθηκα στον αγώνα και τον έτρεξα με ένα φίλο μου. Το 1987 έτρεξα τον πρώτο μου μαραθώνιο στην κλασσική διαδρομή.  Από τότε ασχολούμαι συστηματικά με το τρέξιμο και αθλούμαι ανελλιπώς, ενώ προσπαθώ ακόμα και σε περιόδους που έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο να κρατάω την επαφή μου με το τρέξιμο.

Τα τελευταία χρόνια, τις περισσότερες φορές προπονούμαι στο άλσος της Ν. Σμύρνης  –τόπο άθλησης πολλών δρομέων αλλά και του ΣΑΦΑΝΣ- το οποίο αποτελεί και την κοντινότερη όαση πρασίνου κοντά στο σπίτι μου.

Συμμετέχεις σε λαϊκούς αγώνες δρόμου; Ποιοί ήταν οι αγώνες που πήρες τα πρώτα σου  μετάλλια; 

Ασφαλώς και συμμετέχω! Από το 1985 που συμμετείχα στον πρώτο μου αγώνα δρόμου μέχρι σήμερα, έχω λάβει μέρος σε αρκετές εκατοντάδες αγώνες δρόμου σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιλέγοντας κυρίως μεσαίες αποστάσεις αγώνων.

Τα πρώτα μου μετάλλια τα πήρα ως φοιτητής: τον Μάιο του 1989, όταν βγήκα πρώτος  στα 1500μ., στο πανελλήνιο φοιτητικό πρωτάθλημα στίβου στο ΟΑΚΑ και τον Φεβρουάριο του 1990, όταν κέρδισα το φοιτητικό πρωτάθλημα 3000μ. ανωμάλου Δρόμου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε πόσους μαραθωνίους έχεις τερματίσει και ποιά η καλύτερη επίδοσή σου στον μαραθώνιο;

Έχω τερματίσει συνολικά σε 17 μαραθωνίους, μεταξύ των οποίων αρκετοί στην κλασσική διαδρομή και 5 στο εξωτερικό, ενώ έχω τερματίσει και στον μαραθώνιο του Ολύμπου. Καλύτερη επίδοσή μου είναι  2ω 48΄51΄΄ από το 1997 στην Λισσαβώνα.

Από ποιον αγώνα δρόμου έχεις μέχρι στιγμής τις καλύτερες αναμνήσεις;

Κάθε αγώνας δρόμου και κάθε τερματισμός είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία. Αν και έχω από τους περισσότερους αγώνες ωραίες αναμνήσεις, θα ξεχώριζα τον  μαραθώνιο του Σικάγο τον Οκτώβριο του 2012, όπου συμμετείχαμε μία 10μελής αποστολή από την Ελλάδα, προσκεκλημένοι της ελληνικής ομογένειας και ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία  τόσο η διαμονή και η φιλοξενία μας εκεί, όσο και η συμμετοχή μας σε έναν από τους μεγαλύτερους μαραθωνίους του κόσμου.

Κάθε άθλημα έχει οφέλη αλλά και τραυματισμούς. Ποιο το σημαντικότερο όφελος για σένα; Είχες ποτέ κάποια στιγμή τραυματισμού;

Κάθε άθλημα –αλλά κυρίως το τρέξιμο- έχουν πολλά οφέλη για τον αθλούμενο. Το τρέξιμο -όταν γίνεται σωστά-  σημαίνει υγεία, εκτόνωση, αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση από την επίτευξη των στόχων μας. Επίσης, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργια μέρη και αξιόλογους ανθρώπους, ενώ μας βοηθάει να ηρεμήσουμε ψυχολογικά και να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις που διέρχεται η πατρίδα μας με περισσότερη αισιοδοξία.

Σίγουρα, είχα και εγώ κάποια προβλήματα τραυματισμών στις τόσες δεκάδες χιλιάδες τρεξιματικών χιλιομέτρων. Προσπαθώ όμως, να τρέχω «έξυπνα» και χωρίς υπερβολές, ώστε να ελαχιστοποιώ τις πιθανότητες τραυματισμών.

Τι θα έλεγες σε κάποιο φίλο σου προκειμένου να τον παροτρύνεις να γίνει αθλούμενος δρομέας;

Θα του  έλεγα –αφού πρώτα κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις- να το τολμήσει, γιατί  το τρέξιμο, -όπως ανέφερα και παραπάνω- έχει να του προσφέρει πολλά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι γίνεται σωστά.         

Ανήκεις σε κάποιο δρομικό club;

Ναι, ανήκω στον Σύλλογο Δρομέων Υγείας  Αθηνών(ΣΔΥΑ) από το 1989, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς  και καλούς δρομείς και να εμπλουτίσω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου γύρω από το τρέξιμο.

Πως βλέπεις την εξέλιξη του running στην Ελλάδα;

Το τρέξιμο στην Ελλάδα είναι σήμερα σε διαρκή άνοδο. Είναι σημαντικό, ότι πολλοί έχουν κατανοήσει τα οφέλη του μαζικού αθλητισμού και έχει αυξηθεί σημαντικά  ο κόσμος που τρέχει, ενώ σε όλους σχεδόν τους αγώνες δρόμου οι συμμετοχές αυξάνονται ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

·         Θύμιο, δεδομένου ότι το alsosnews.gr προσεγγίζει την ποιότητα ζωής και μέσω των υποδομών του αστικού περιβάλλοντος, εκμεταλλεύομαι την  προαναφερόμενη επαγγελματική σου εμπειρία  σε τεχνικά έργα υποδομών για μία τελευταία ερώτηση.

Ποιες ξεχωρίζεις ως τις σημαντικότερες γεωτεχvικές δραστηριότητες κατά την εκτέλεση εργασιών αυτών των έργων υποδομής, που πραγματοποιήθηκαν με τη δική σου συμβολή;    

Οι γεωτεχνικές δραστηριότητες που νιώθω σημαντική τη συμβολή μου στα προαναφερόμενα έργα υποδομής είναι:

Οι εργασίες αντιστήριξης των σταθμών του Μετρό της Αθήνας με πάσσαλους, αγκύρια και εκτοξευόμενο σκυρόδεμα για την ασφαλή εκσκαφή τους.

Οι διανοίξεις σηράγγων του Μετρό της Αθήνας  σε διάφορα τμήματα του δικτύου ή σηράγγων οδικών και σιδηροδρομικών.

Οι εργασίες βελτίωσης του εδάφους, πριν την διάνοιξη των σηράγγων του Μετρό από τον μετροπόντικα, σε κάποια τμήματα με σαθρό έδαφος, ώστε αυτός να περάσει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και χωρίς προβλήματα στην επιφάνεια.

Διάφορα έργα θεμελίωσης όπως, διυλιστηρίου Motor Oil, γεφυρών, κτιρίων.

Διανοίξεις μικροσηράγγων διαφόρων διαμέτρων, με μηχανήματα τύπου μετροπόντικα, χωρίς διατάραξη της επιφανείας, για διάφορες χρήσεις όπως αγωγοί όμβριων και ακαθάρτων, περάσματα καλωδίων ή αγωγών.

Διάφορα έργα αντιστηρίξεων εκσκαφών ή πρανών.

Διάφορα έργα γεωτρήσεων και τσιμεντενέσεων, κ.λ.π.                                      

 

Για το alsosnews.gr 

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω