Ακολουθήστε μας

Το alsosnews.gr στο πλαίσιο των αθλητικών αφιερωμάτων του, επικοινώνησε με την Ολυμπιονίκη του Γυναικείου Μπάσκετ Τατιάνα Καββαδία, και την ευχαριστεί για την παραχώρηση της συνέντευξης.

 

 

Tατιάννα, από πού κατάγεσαι;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στη Νέα Σμυρνη. 

Με τι ασχολείσαι στην καθημερινότητά σου;

Δουλεύω στη Περιφέρεια Αττικής, στο Τμήμα Αθλητισμού καi παράλληλα παίζω στην ομάδα μπάσκετ του ΖΑΟΝ Κηφισιάς. Επίσης είμαι προπονήτρια στις Ακαδημίες του ΖΑΟΝ, για κορίτσια από 8 ετών έως 11. Έχω δύο κόρες ηλικίας 5 και 7 οπότε είμαι απασχολημένη όλο το 24ωρο!

Πότε ξεκίνησε η 1η σου επαφή με τον αθλητισμό και σε ποιες ομάδες έχεις παίξει μπάσκετ;

Ξεκίνησα τον αθλητισμό σε ηλικία 11 χρονών και ακόμα παίζω..αλλά ερασιτεχνικά. Παίζω ενεργά από το 1987, δηλαδή πολλά χρόνια...Ξεκίνησα στο Παλαιό Φάληρο και συνέχισα στο Σπόρτινγκ όπου πήραμε πρωτάθλημα και κύπελλο.  Μετά συνέχισα για 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στις ομάδες Μέγας Αλέξανδρος και Siemens. Έπειτα επέστρεψα Αθήνα και έπαιξα πάλι στο Φάληρο, στην Ηλιούπολη και τώρα στο ΖΑΟΝ. Ήμουν μέλος της Εθνικής ομάδας από το 1992 έως το 2004, όπου έπαιξα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και πήραμε την 7η θέση!!

Θυμάσαι κάτι χαρακτηριστικό, από εκείνη τη στιγμή που αποφάσισες να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ το 1987, όταν η Εθνική ομάδα αντρών πήρε το πανευρωπαικό πρωτάθλημα! Θυμάμαι καθόμουν στο σαλόνι στο πατρικό μου και βλέπαμε όλοι μαζί, οι γονείς μου, οι αδερφές μου και εγώ τον αγώνα! Τότε είπα στον πατέρα μου ότι εγώ θα παίξω μπάσκετ!

Έχεις ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα;

Σε μικρή ηλικία για κάποια καλοκαίρια έπαιζα πόλο στη Βουλιαγμένη, όπου ήμουν τερματοφύλακας.Μάλιστα, ένα καλοκαίρι ήθελα να σταματήσω το μπάσκετ για να συνεχίσω πόλο.

Παιδικό μπασκετικό πρότυπο;

Πάντα θαύμαζα το Νίκο Γκάλη και ήταν το πρότυπό μου. Δεν είχα κάποια γυναίκα παίχτρια σαν είδωλο, αλλά πάντα θαύμαζα τις παίκτριες που έπαιζαν στην Εθνική ομάδα.

Νιώθεις ότι έχεις κερδίσει πράγματα από το μπάσκετ;

Μέσα από το μπάσκετ κατάφερα σχεδόν τα πάντα καθώς πέρασα στο πανεπιστήμιο, όπου αποφοίτησα από το Εθνικό και Καποδιστρικό πανεπιστήμιο Αθηνών, με πτυχίο στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογια, Διορίστηκα στη Περιφέρεια Αττικής και τώρα προπονώ τα κορίτσια των Ακαδημιών στην ομάδα του ΖΑΟΝ.

Τι θα λεγες σε κάποια γονέα, προκειμένου να παροτρύνει την κόρη του να ασχοληθεί με το γυναικείο μπάσκετ;

Θα του έλεγα ότι,το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα που βοηθάει πολύ στην προσαρμογή των παιδιών στην κοινωνία αργότερα. Διδάσκει πολλές αξίες, όπως πειθαρχία, ομαδικότητα, σεβασμό για το συμπαίκτη μου και συνεργασία με το προπονητή και τους συμπαίκτες μου.Γενικά μαθαίνει στα παιδιά πως να συνεργάζονται και να λειτουργούν σε ένα ομαδικό περιβάλλον.

Ποια η φιλοσοφία σου στις ακαδημίες μπάσκετ;

Μέσα από τη δουλειά μου, τις Ακαδημίες Μπάσκετ για κορίτσια του ΖΑΟΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, θέλω να διδάξω στα νεαρά κορίτσια το μπάσκετ και να τα βοηθήσω στην περαιτέρω εξέλιξή τους, ως παίχτριες και ως άνθρωποι. Επίσης θέλω να αγαπήσουν το άθλημα αυτό, όπως το αγάπησα και εγώ και να μάθουν τα μυστικά του.

Εντοπίζεις διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό και γυναικείο μπάσκετ;

Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο γυναικείο μπάσκετ και σε άλλα γυναικεία ομαδικά αθλήματα. Σαφώς είναι ένα άθλημα επαφής και δύναμης αλλά δεν αλλάζει τη γυναικεία μας φύση.

Πως βλέπεις την εξέλιξη του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα;

Το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε και δυστυχώς δεν υπάρχουν και οι κατάλληλοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν το άθλημα να αναδειχθεί και σαφώς να μπορέσουν οι Ελληνίδες παίκτριες (που πραγματικά οι περισσότερες είναι πάρα πολύ αξιόλογες)να αντιμετωπίσουν αυτό το σπορ σαν ένα επάγγελμα και όχι σαν ένα χόμπι που απλά εξασκούν. Για το λόγο αυτό, πολλές Ελληνίδες παίκτριες αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό, σε ξένες ομάδες, εκεί όπου το μπάσκετ είναι καθαρά επαγγελματικό. Πιστεύω ότι το γυναικείο μπάσκετ πρέπει να πάρει τη προβολή που του αξίζει και όχι να συνεχίσει να βρίσκεται υπό τη σκιά του αντρικού.

Σχετικά με τις Ελληνικές διοργανώσεις, ποια ομάδα πιστεύεις θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος και ποια κυπελλούχος;

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή πιστεύω πως πρωταθλητής θα αναδειχθεί ο Ολυμπιακός , όπως επίσης και κυπελλούχος.

Με ποια άλλα ενδιαφέροντα αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Στον ελεύθερό μου χρόνο, μου αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύω και να γνωρίζω καινούργια μέρη καθώς και να γυμνάζομαι..Απολαμβάνω πάρα πολυ να περνάω το χρόνο μου με τις κόρες μου.

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω