Ακολουθήστε μας

Στους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους η λειτουργία των Τμημάτων Υποδομής βασίζεται στη δομή και τη φιλοσοφία της ομάδας. Αυτή ξεκινά από τη Διοίκηση και τον Προπονητή και πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα από έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

 Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να επικεντρώνεται στο τρίπτυχο, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη προπόνηση, καλύτερο ποδόσφαιρο. 

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει οι σύλλογοι να επενδύσουν πρώτιστα σε γηπεδικές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή - εξοπλισμό, σε τεχνικούς υπευθύνους με κατάλληλα προσόντα, σε επιλογές καταρτισμένων προπονητών με πολλαπλές ικανότητες (κόουτς, παιδαγωγός), στη στελέχωση συνεργατών με εξειδικευμένες γνώσεις (ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό) και τέλος, στην επιλογή των ποδοσφαιριστών που θα στελεχώσουν τα αγωνιστικά τμήματα της ομάδας.

Οι πρωταρχικοί στόχοι στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι η δημιουργία ενθουσιασμού στους ποδοσφαιριστές για το ποδόσφαιρο, η καλά οργανωμένη προπόνηση, η σωστή καθοδήγηση, η ενθάρρυνση και το κίνητρο. Η ποδοσφαιρική εξέλιξη ενός νέου ποδοσφαιριστή που ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία την ενασχόλησή του με το άθλημα αυτό περνά μέσα από πολλά στάδια ποδοσφαιρικής ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης.  

Η δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου προδιαθέτει αθλητές με υψηλά στάνταρ μάθησης, σχεδιασμό της προπόνησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας ξεχωριστά με τα προπονητικά προγράμματα να επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ατομική ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή. Η αξιολόγηση των χαρακτηριστικών δεξιοτήτων και γνωρισμάτων (τεχνικά, τακτικά, ψυχο-κοινωνικά και φυσικές ικανότητες) των αθλητών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθεί ένας εκπαιδευόμενος ποδοσφαιριστής. 

Στη διαδικασία ανάπτυξης των ποδοσφαιριστών μέσα από τα Τμήματα Υποδομής, κάθε συλλόγου σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η φιλοσοφική προσέγγιση για τον αγώνα, το παιχνίδι. Και αυτό έχει να κάνει, όχι τόσο με το αποτέλεσμα, όσο με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας του ποδοσφαιριστή σε κάθε ηλικιακή φάση. Ο «κώδικας συμπεριφοράς» της κάθε ομάδας πρέπει να είναι αποδεκτός από όλους τους συμμετέχοντες, καθώς η ομάδα θα πρέπει να εγγυάται ένα ασφαλές περιβάλλον και να παρέχει την καλύτερη εκπαίδευση (αθλητική και σχολική) στους ποδοσφαιριστές. Οι αθλητές από τη δική τους μεριά, είναι υποχρεωμένοι να υπόσχονται την τήρηση των κανόνων λειτουργίας της ακαδημίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των προπονητών που έχουν επιλεγεί για το δύσκολο αυτό έργο. 
Οι γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών θα πρέπει να υπόσχονται την αμέριστη βοήθεια στα παιδιά τους για να επιτευχθούν οι στόχοι, υπακούοντας όμως και αυτοί στον «κώδικα συμπεριφοράς»των Τμημάτων Υποδομής της ομάδας.  

Κλείνοντας, τη σύντομη αυτή αναφορά πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο των αναπτυξιακών ηλικιών ότι το «παιδικό ποδόσφαιρο» δεν είναι ποδόσφαιρο ενηλίκων.

Θωμάς Μεταξάς

Λέκτορας Εργοφυσιολογίας στο ΑΠΘ

Ενωσιακός Προπονητής Μικτών Ομάδων ΕΠΣ Μακεδονίας

Βρισκεστε εδω