Ακολουθήστε μας

Γ. Γκοβερίνος: Οι διπλωματούχοι προπονητές με παιδαγωγική κατάρτιση κάνουν τον προπονητικό χώρο 2ο σχολείο.

Για το alsosnews.gr  έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις ανθρώπων που έχουν αναλάβει την αθλητική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. 

Στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ένωσης, είχαμε την ευκαιρία επικοινωνίας με τον Γιώργο Γκοβερίνο, εκ των  ειδικευμένων προπονητών και επιστημόνων του τεχνικού επιτελείου της, που με επικεφαλής τον τεχνικό διευθυντή Νεκτάριο Πουλογιανόπουλο, προετοιμάζει τα ποδοσφαιρικά αστέρια του αύριο.

 

Κε Γκοβερίνο πότε ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα και η σχέση σας με το ποδόσφαιρο;

Η σχέση μου με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από την ηλικία των 6 ετών και επισήμως, στα 8 μου χρόνια γράφτηκα στις ακαδημίες του δήμου Καλλιθέας.

Τι ακαδημαϊκές σπουδές έχετε ακολουθήσει και με τι ασχολείστε επαγγελματικά;

Είμαι τελειόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών(ΤΕΦΑΑ).Δουλεύω ως γυμναστής στο δήμο Καλλιθέας και επιπλέον εξασκώ το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου.

Ποιος ο λόγος που σας κέρδισε η προπονητική και ποια είναι η προσωπική σας φιλοσοφία;

Ασχολήθηκα με την προπονητική λόγω της μεγάλης μου αγάπης για το ποδόσφαιρο. Η προσωπική μου φιλοσοφία μου περιστρέφεται γύρω από κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν το πανέμορφο αυτό άθλημα, αφορμή για βελτίωση των ψυχοπνευματικών προσόντων, παράλληλα βέβαια με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Πειθαρχία (αγωνιστική και εξωγηπεδική), κατάλληλα αθλητικά πρότυπα, εμπειρία, προσαρμογή, δεκτικότητα, αντίληψη, υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς, διδασκαλία, για μένα συνθέτουν το χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης κάθε ποδοσφαιριστή.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι επειδή πρόκειται για ένα σπορ που αναπτύσσεται βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα και στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις,  θεωρώ ότι απαιτείται η συνεχής επιμόρφωση προπονητών & ποδοσφαιριστών.

Έχετε επηρεαστεί από άλλους προπονητές στον τρόπο της δουλειάς σας; 

Επειδή μου αρέσει το διάβασμα, έχω συνθέσει τη δική μου φιλοσοφία μέσα από ένα παζλ ποδοσφαιρικών απόψεων στα σχετικά βιβλία αλλά και αντίστοιχων προσωπικών εμπειριών. Έτσι για να είμαι αντικειμενικός, θα έλεγα πως «όχι δεν έχω υιοθετήσει κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία προπονητή».

 

Με ποια ομάδα συνεργάζεστε σήμερα και με ποιες έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν; 

Τα τελευταία 5 χρόνια συνεργάζομαι με τον" Σαρωνικό Αίγινας",ομάδα τοπικής κατηγορίας Πειραιά. Έχω μία άψογη συνεργασία, γι αυτό και παρέμεινα τόσα χρονιά εκεί. Παράλληλα ασχολούμαι και με τις ακαδημίες αγοριών & κοριτσιών της "Αθηναϊκής Ένωσης Αγ.Δημητρίου". Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνω ότι στις ακαδημίες κοριτσιών της Αθηναικής έχουν δημιουργηθεί αμιγώς τμήματα κορασίδων-νεανίδων, με σκοπό να στελεχώσουν στο άμεσο μέλλον τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, που κατά κοινή ομολογία, αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στο χώρο του ελληνικού γυναικείου ποδοσφαίρου.

Ποια η σημαντικότερη στιγμή από τις ομάδες που έχετε ασχοληθεί;

Δεδομένου ότι δραστηριοποιούμε στον ερασιτεχνικό χώρο, θεωρώ ότι η παρουσία μου για 1 έτος, ως βοηθός προπονητή, στον πάγκο της επαγγελματικής ομάδας της Καλλιθέας, είναι η σημαντικότερη προπονητική μου φάση καθώς αποκόμισα απίστευτη και καθοριστική εμπειρία-οδηγό για το μέλλον μου.

Ποια είναι η άποψή σας για τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες στην Ελλάδα;

Οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ακαδημίες στην Ελλάδα έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο φιλοσοφίας, καθώς είναι πλέον έντονη η παρουσία διπλωματούχων προπονητών με παιδαγωγική κατάρτιση. Με μια τέτοια φιλοσοφία ακαδημιών τα παιδιά έχουν την ευκαιρία μαζί με την ανάπτυξη του ταλέντου τους, να αντιληφθούν τον προπονητικό τους χώρο σαν ένα 2ο σχολείο.

Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός παικτών για να δουλέψει ένας προπονητής;

Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μου θεωρώ ότι, σε επαγγελματική ομάδα το roster δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 25,σε ερασιτεχνικό επίπεδο τους 22 και σε ακαδημίες τους 15 σε κάθε ηλικιακό group,προκειμένου να γίνεται σωστή και εποικοδομητική δουλειά για τους προπονητές αλλά και ευχάριστη για τους παίκτες.

Η ακαδημίες των μεγαλυτέρων ελληνικών ομάδων ενώ ενθουσιάζουν ιδιαίτερα τους μικρούς ποδοσφαιριστές,  μελλοντικά τους απογοητεύουν, καθώς το προπονητικό team της αντίστοιχης ανδρικής δεν τους εμπιστεύεται στον ίδιο βαθμό με τους προπονητές ακαδημιών. Ποια είναι η δική σας εξήγηση;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι μία: Κακός και επιφανειακός πρωταθλητισμός, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά και καλά ταλέντα. Οι ομάδες προτιμούν να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για παίχτες χαμηλής ποδοσφαιρικής άξιας, κάνοντας πολύ μεγάλο κακό στις υποδομές και στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στοιχείο. Ευτυχώς με την κρίση, αυτό έχει αρχίσει να βελτιώνεται αισθητά και να αρχίζει πάλι η επιστροφή στα παιδιά από τις υποδομές.

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω