Ακολουθήστε μας

Ασφαλώς και όλοι θα έχετε παρατηρήσει ότι, σε ιστούς φωτεινών σηματοδοτών που προβλέπεται διάβαση πεζών, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένα «κουμπί πίεσης» για την εμφάνιση του περίφημου «Γρηγόρη». Επιπλέον, όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει πεζούς να πατούν και να ξαναπατούν το εν λόγω κουμπί, γιατί υποψιάζονται ότι δεν πατήθηκε καλά και γι’ αυτό δεν ανάβει πράσινο.

 

Δυστυχώς, όσες φορές και εάν το πατήσετε, ο σηματοδότης θα αλλάξει την ώρα που έχει προγραμματιστεί και μόνο. Υπομονή φίλοι μου και θα ανάψει πράσινο πεζών στο προγραμματισμένο δευτερόλεπτο του προγράμματος λειτουργίας του.


Το κουμπί αυτό ενεργοποιεί έναν χρονοδιακόπτη, μέσω ενός προγράμματος φωτεινής σηματοδότησης, που καθορίζει πόση ώρα μετά το πάτημά του θα γίνει κόκκινο για τα αυτοκίνητα. Αυτός ο χρόνος εξαρτάται από την οδό (κατηγορία, κυκλοφοριακός φόρτος, άλλα φανάρια πριν και μετά κλπ), προκειμένου να υπάρχει μια ομαλή και ασφαλής διακοπή κυκλοφορίας.


Τα προγράμματα φωτεινής σηματοδότησης εκπονούνται, εφαρμόζονται και τροποποιούνται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφερείας Αττικής, κατόπιν συλλογής και αξιολόγησης των κυκλοφοριακών φόρτων πεζών & οχημάτων, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους.  

Βρισκεστε εδω