Ακολουθήστε μας

Aνάπλαση οδών Ομήρου & Παλαιολόγου:«Έργο βιτρίνας ή Έργο ουσίας»;

Στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δήμοι σε συνεργασία με τις Περιφέρειες προσπαθούν με παρεμβάσεις κοινωνικού & περιβαλλοντικού χαρακτήρα να συμβάλλουν ποιοτικά στην καθημερινότητα των πολιτών τους.

Δεδομένης αυτής της συνεργασίας, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο ανάπλασης των οδών Ομήρου & Παλαιολόγου, στο δήμο Νέας Σμύρνης.

 Οι αποφάσεις έργων αστικής ανάπλασης, παράλληλα με τον ενθουσιασμό που δημιουργούν, προκαλούν και πλήθος αντιδράσεων από ιδιώτες & φορείς, καθώς οι πιθανότητες μεταξύ "έργου ουσίας και έργου βιτρίνας" είναι μοιρασμένες, με φόντο την αποτυχημένη λειτουργικότητα παρόμοιων έργων του παρελθόντος.

Προσωπικά, από την οπτική γωνία του δημότη αλλά και του πολιτικού μηχανικού,παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημοτικές παρεμβάσεις σχετικές με τα επαγγελματικά αλλά και προσωπικά μου ενδιαφέροντα. Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση,κάθε τέτοιο έργο βελτίωσης της αισθητικής εικόνας μιας πόλης, μαζί με τα χαρακτηριστικά «έργου βιτρίνας», προσφέρει την  ευκαιρία στην εκάστοτε δημοτική αρχή να το αναδείξει και ως «έργο ουσίας» στη συνείδηση των δημοτών της.

Για μια τέτοια θετική αποδοχή όμως απαιτούνται πολλές προσπάθειες που βασίζονται όμως σε μια προϋπόθεση. Την επαρκή-συστηματική συντήρηση του έργου, εκ μέρους του δήμου Νέας Σμύρνης.

Με την έννοια της συντήρησης, εννοώ την διατήρηση του λειτουργικού χαρακτήρα των κατασκευών ενός έργου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Συγκεκριμένα παρότι δεν γνωρίζω λεπτομέρειες της μελέτης ανάπλασης(τεχνική έκθεση-σχέδια) έχω ενημερωθεί για τις βασικές κυκλοφοριακές διαμορφώσεις που περιλαμβάνουν κατασκευή ποδηλατόδρομου, οργάνωση στάθμευσης, διαχωριστική νησίδα, φυτεύσεις και είδη αστικού εξοπλισμού. Η διατήρηση της λειτουργικότητας τους απαιτεί φυσικά αποτροπή άλλης χρήσης από οχήματα και πεζούς.

Συγκεκριμένα, δεν είναι δυνατόν π.χ. ο διάδρομος του ποδηλατόδρομου αλλά και οι ράμπες εισόδων-εξόδων αυτού, να αποκτήσουν και χρήση χώρου στάθμευσης ΙΧ-Μοτοσυκλετών, κάδων απορριμμάτων  ή τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης λόγω του προβλεπόμενου χαμηλού ύψους της διαχωριστικής νησίδας, θα είναι λυπηρό το φαινόμενο κατάχρησης του από τα κυκλοφορούντα οχήματα.

Τέλος στις προβλεπόμενες δημόσιες θέσεις στάθμευσης, θα είναι κρίμα να δούμε εικόνες καρέκλας, τελάρου ή και οτιδήποτε άλλο, τις κατοχυρώνει ως ιδιωτικές θέσεις μιας παρόδιας εγκατάστασης. Ευτυχώς τουλάχιστον που η αλλαγή χρήσης σε φυτεύσεις και αστικό εξοπλισμό, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες από όλα τα προαναφερθέντα.

Συμπερασματικά, η αστική ανάπλαση των οδών Ομήρου & Παλαιολόγου, με προϋπόθεση τη λήψη μέτρων αποτροπής και αστυνόμευσης από το δήμο, αυξάνει τις πιθανότητες να δικαιώσει Περιφέρεια & Δήμο Ν. Σμύρνης για «έργο ουσίας» στο αστικό περιβάλλον.

 

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Πολιτικός Μηχανικός

Βρισκεστε εδω